En guide till de bästa hawaiianska rätterna

Det hawaiianska köket är en smältdegel av många olika kulturer. Från traditionella hawaiiska rätter som poi och laulau till moderna tolkningar som Spam Musubi finns det gott om rätter att välja mellan. Vi har sammanställt en lista med några av de bästa hawaiianska rätterna – ta på dig badkläderna och gör dig redo för spännande ö-smaker!

Poi

Denna hawaiiska basvara tillverkas genom att man bryter ner tarorötter och gör dem till en stärkelserik pasta som ofta äts som ett tillbehör eller används som en alternativ version av ris. Den har samma konsistens som potatismos, men har en starkare smak och en mer komplex konsistens.

Laulau

Den här rätten består av färska bladgrönsaker, fläsk och saltad smörfisk som lindas in i ti-blad och kokas. Laulaus serveras vanligtvis med haupia – en kokosnötspudding – eller fikonkonserver för mer sötma.

Lomi lomi-lax

Den här rätten består av lax som hackas och sedan blandas med tomater, lök och chilipeppar. Det är ett utmärkt sätt att njuta av färsk fisk! Chilipepparn ger en kick medan tomatsåsen gör den extra smakrik.

Loco moco

Denna klassiska hawaiianska maträtt består av vitt ris som toppas med en stekt hamburgarplätt. Perfekt mat efter fysisk aktivitet eftersom den fyller på kolhydratsförrådet!

Shaved Ice – “hyvlad is”

Det här är inte bara en vanlig isglass. På Hawaii serveras isen med färgglad fruktsirap och sötad kondenserad mjölk – det är en sked socker på toppen! Det kan låta som en märklig kombination men den smakar helt fantastiskt gott, särskilt när den äts utomhus på stranden i värmen.

Spam-musubi

Spam-musubi är ett kompakt och lättätet mellanmål som är perfekt för picknickar eller luncher på språng. Den består av en tunn skiva stekt spam och sushiris inlindat i nori-tång. Prova den med en skvätt sojasås!

Kalua-fläsk

Denna traditionella hawaiiska maträtt tar lite tid att förbereda, men resultatet är mycket givande. Köttet marineras i timmar och lindas sedan in i bananblad innan det tillagas långsamt över glöd – det är så mört att du kan äta det med en gaffel!

Plate Lunch – Hawaiiansk “lunchtallrik”

Plate lunch består vanligtvis av två skopor ris, en skopa makaronisallad och en valfri huvudrätt – ofta nötkött eller kyckling. Det finns ofta flera olika sorters huvudrätt att välja mellan.

Saimin

Denna maträtt är en lokal variant av nudelsoppa som blandar influenser från japansk, kinesisk och filippinsk mat. Den består av vetenudlar i en buljong med pålägg som kokt ägg, grön lök och char siu – grillat fläskkött på kinesisk stil. Ett måste för dig som älskar ramennudlar och vill prova något nytt!

Poke

Sist men inte minst, poke är en hawaiiansk huvudrätt som består av bitar av rå fisk som marinerats i sojasås och sesamolja och som serveras med ris. Det är så enkelt men smakar fantastiskt!

De bästa hawaiianska rätterna väntar på dig – gör dig redo att utforska öns mat!